- Jarenlang hebben spaarders geleden onder extreem lage rentes, waarbij het gat met de inflatie steeds groter is geworden.
- Maar nu de Europese Centrale Bank (ECB) gedwongen wordt om rentes te verhogen, komt ook de spaarmarkt piepend en krakend in beweging.
- Grootbanken ING en Rabobank zetten een eerste voorzichtige stap met het afschaffen dan wel beperken van negatieve spaarrentes.
- Lees ook: Wanneer gaat de spaarrente omhoog?
Na jaren van extreem lage spaarrentes lijkt de markt eindelijk de andere kant op te bewegen. Grootbanken zetten de eerste stappen om in ieder geval negatieve rentes af schaffen voor klanten die grotere bedragen op hun spaarrekening hebben staan.
Vermogende spaarders bij ING hoeven vanaf 1 oktober geen geld meer te betalen over het vermogen dat ze bij de bank hebben staan. ING kondigde aan de negatieve spaarrente, die nu nog wel wordt gerekend bij klanten met meer dan een ton op de bankrekening, naar nul wordt gezet.
ING legt uit dat de rentes die het hanteert voor zowel sparen als lenen afhankelijk zijn van een groot aantal factoren, waaronder de renteniveaus op de internationale kapitaal- en geldmarkt, de financiële positie van de bank en de kosten die ING maakt. Daarnaast kijkt ING ook gewoon naar wat andere banken doen.
Afgelopen vrijdag kondigde Rabobank aan de negatieve rente voor spaarders met meer dan een ton op de rekening te verlagen naar minus 0,25 procent. Dit als reactie op de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) om de depositorente, de rente die banken moeten betalen als ze geld bij de ECB stallen, te verhogen. Deze gaat in juli van -0,5 procent naar -0,25 procent.
Hogere rente in aantocht
De ECB kondigde donderdag aan vanwege de hoge inflatie aan te sturen op een reeks renteverhogingen in de komende periode. De ECB zal naar de verwachting van marktanalisten de beleidsrente in totaal met ongeveer 2 procentpunt opschroeven tussen juli dit jaar en mei volgend jaar.
De verwachte renteverhogingen van de ECB hebben waarschijnlijk directe gevolgen voor de variabele spaarrentes en mogelijk ook voor de depositorentes waarbij spaargeld voor langere tijd vaststaat. Het is aannemelijk dat banken hierop reageren met verhogingen van spaarrentes.
De meeste variabele spaarrentes liggen nog rond de 0 procent. Uit gegevens van de site spaarinformatie.nl blijkt dat de hoogste depositorente momenteel 1,6 procent bedraagt als je spaargeld voor tien jaar vastzet. Wel zijn diverse depositorentes de afgelopen maanden al licht gestegen.